Prejsť na obsah
Oficiálna stránka

Modernizácia ústavu Leopoldov. Personál aj väznené osoby sa budú stravovať v nových priestoroch

Ústav na výkon trestu odňatia slobody a Ústav na výkon väzby Leopoldov patrí k najstarším a zároveň najväčším väzenským zariadeniam, a to nie len rozlohou, ale aj veľkosťou, počtom personálu a kapacitou väznených osôb v rámci ústavov z celého Slovenska. Celková kapacita ústavu je 1 413 väznených osôb. Aktuálne sa v ústave Leopoldov nachádza 227 obvinených a 981 odsúdených (spolu 1 208 väznených osôb). V ústave Leopoldov je celkovo systemizovaných 560 funkčných miest určených pre príslušníkov a zamestnancov ústavu.


Samotný objekt, v ktorom sa pôvodná stravovacia prevádzka nachádza je v zlom technickom stave a na hranici prípustných noriem pre jej prevádzkovanie. Vzhľadom na to, že stravovacia prevádzka v potrebnom rozsahu neplní požiadavky na modernú a komplexnú prípravu stravy, bolo potrebné daný stav riešiť prípravou a realizáciou investície novej stravovacej prevádzky.


Rekonštrukciu pôvodnej stravovacej prevádzky v jestvujúcich priestoroch nebolo možné uskutočniť, a to najmä z dôvodu obmedzených priestorových možností a vzhľadom na to, že bolo potrebné zabezpečiť prípravu stravy aj počas výstavby novej stravovacej prevádzky. Zbor preto pristúpil k rozhodnutiu umiestniť novú prevádzku kuchyne v priestoroch existujúcej výrobnej haly v správe ústavu Leopoldov, ktorá nebola využívaná na svoj pôvodný účel. V roku 2015 bol vypracovaný stavebný zámer s novou koncepciou prípravy a výdaja stravy, ktorej úmyslom bolo vybudovanie novej kuchyne, kde sa bude pripravovať strava pre väznené osoby a zároveň aj pre personál ústavu, ktoré budú priestorovo oddelené. Na základe schváleného stavebného zámeru bola v roku 2016 vypracovaná projektová dokumentácia a v roku 2017 sa začalo s realizáciou stavebných prác.


Súčasťou rekonštrukcie bolo obstaranie kompletne novej technológie pre výrobu a distribúciu stravy s navrhovanou kapacitou až do 5 100 jedál denne. Nosnou časťou je samotná varňa, ktorá je schopná v jednej smene vyrobiť 1 600 jedál. Strava pre väznené osoby je pripravovaná 3-krát denne a 365 dní v roku, taktiež je pripravovaná strava pre personál ústavu. Variabilita umožňuje okrem základnej stravy pripraviť špeciálnu stravu ako sú rôzne diéty ako aj balenú stravu pre nočné smeny väzenského personálu. Komplexnosť riešenia spočíva v celom systéme stravovania od prípravy cez tabletovanie a samotnú distribúciu na jednotlivé objekty, oddiely a pracoviská. Prevádzka disponuje spoločnou varňou pre väznené osoby a personál väznice, tabletovacou linkou na porcovanie stravy a dostatočnými skladovými, chladiacimi, mraziacimi a prevádzkovými priestormi, jednotlivými prípravňami spĺňajúcimi podmienky HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – Systém analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov), samostatnými výdajňami stravy a jedálňami pre väznené osoby a personál väznice, umývacej linky a zázemia pre personál a väznené osoby vrátane hygienických zariadení a šatní. Kapacita jedálne pre väznené osoby je 120 osôb a kapacita jedálne pre personál ústavu je 36 osôb. Prevádzka kuchyne je vybavená novým, moderným a energeticky úsporným technologickým zariadením, ktoré je schopné zabezpečiť kvalitnú a vyváženú stravu. Tabletový systém zefektívni výdaj stravy a minimalizuje bezpečnostné riziko pri výdaji väzneným osobám. Strava sa bude tabletovať všetkým väzneným osobám, pričom v jedálni bude prebiehať výdaj stravy počas obeda na 5 etáp cca pre 360 osôb. Ostatné väznené osoby budú mať zabezpečený rozvoz stravy priamo na cely, resp. na pracoviská.


Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže gen. Milan Ivan k rekonštrukcii ubytovacieho objektu uviedol:„Využili sme priestory nevyužitej výrobnej haly v opevnenej časti ústavu na to, aby sme ich rekonštrukciou na stravovaciu prevádzku vyriešili súčasnú nevyhovujúcu situáciu prevádzky jestvujúcej väzenskej kuchyne. Výrazne zvyšujeme štandard stravovania väznených osôb a personálu. Umiestnenie vývarovne a jedálne pre príslušníkov a zamestnancov v stráženej časti ústavu súčasne odstráni zdĺhavé presuny do administratívnej budovy a rovnako zlepší priechodnosť, a tým aj zvýši bezpečnosť hlavného vstupu do väznice. Pozitívnym prvkom je aj zjednotenie prípravy stravy v spoločnom zariadení s oddelenými priestormi pre väznené osoby a personál. V neposlednom rade rekonštrukciou bolo dosiahnuté aj zhodnotenie majetku štátu, ktorý je už v správe ústavu Leopoldov“.


Rekonštrukciou budovy došlo najmä k jej účelnému využitiu a jaj zníženiu energetickej náročnosti, a tým aj splneniu ďalšieho cieľa definovaného v Koncepcii väzenstva Slovenskej republiky na roky 2011 až 2020. Objekt bol skolaudovaný koncom apríla 2020 a za prítomnosti pozvaných hostí ho do užívania odovzdali generálny riaditeľ zboru gen. Milan Ivan a ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková, ktorá rekonštrukciu zhodnotila slovami: „Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že vyvinie úsilie v humanizácii a zmierňovaní obmedzení osôb vo výkone väzby a vo výkone trestu. Aj z tohto pohľadu vnímam realizáciu uvedenej investičnej akcie ako dôležitý krok k skvalitňovaniu služieb, a to nie len pre vyše 1 200 väznených osôb v tomto ústave, ale rovnako aj pre príslušníkov a zamestnancov zboru. Rada by som, aby sa nám napriek zložitej situácii spôsobenej pandémiou spoločne darilo naďalej skvalitňovať činnosti Zboru väzenskej a justičnej stráže. Chcem sa tomu venovať.“


Investorom stavby bolo Generálne riaditeľstvo zboru, pričom na základe verejného obstarávania a uzavretej zmluvy o dielo, bola dosiahnutá celková výška nákladov stavby vyše troch miliónov eur (3 278 448 eur), pričom z uvedenej sumy technologická časť si vyžiadala sumu presahujúcu jeden milión eur (1 388 489 eur).

Fotografie k článku

Fotografia galérie
Logo úradu vlády Slovenskej republikyLogo ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
Logo českého väzenského a justičného strážneho zboru
Logo zboru maďarskej väzenskej a justičnej stráže
Logo zboru poľskej väzenskej a justičnej stráže