Prejsť na obsah
Oficiálna stránka

Za múrmi ZVJS pretiekli litre krvi. Do celozborového darovania sa zapojilo vyše 300 príslušníkov a zamestnancov

Zorganizovať rodinné stretnutie môže byť naozaj náročná úloha, aj keď máte rodinu, ktorú tvoria len desiati ľudia. Zorganizovať Celozborové darovanie krvi nám preto dalo zabrať už druhý rok po sebe, ale pomoc druhým či dokonca záchrana života stojí za to.

Vďaka skvelej spolupráci príslušníkov a zamestnancov ústavov, generálneho riaditeľstva ZVJS a Národnej transfúznej služby sme dokázali aj tento rok spojiť sily pre dobrú vec. Celozborové darovanie krvi sme tento rok začali 15.02.2024 v Levoči a ukončili prešovským ústavom 13.03.2024. Počas tohto obdobia ústavmi a generálnym riaditeľstvom pretiekli desiatky litrov krvi (približne 150 litrov) a keď si predstavíme, že 10 litrov dokáže pomôcť približne 66 ľuďom, tak v nás dobrý pocit len rastie.

Dokopy darovalo krv až 316 kolegov, z ktorých 36 bolo prvodarcov. Toto číslo by bolo určite vyššie, avšak niektorí nemohli darovať krv zo zdravotných dôvodov a iní sú práve naopak pravidelní darcovia, ktorým akurát termín nevyhovoval (muži totiž môžu darovať krv každé tri mesiace a ženy každé štyri).

Pre pravidelných darcov je darovanie krvi rutina, o to viac si vážime, keď sa nám prihlási prvodarca. V Banskej Bystrici to napríklad bola kolegyňa, ktorá tento rok dovŕši 60 rokov. S myšlienkou sa začala pohrávať vďaka dcére, ktorá je tiež príslušníčka ZVJS a darkyňa v jednom. Prvýkrát darovala krv aj príslušníčka z Ilavy, ktorá tento rok dovŕši 55 rokov. Tá tiež do tohto roku nemohla darovať krv, keďže nemala 50 kg. V Žiline síce nemáme prvodarkyňu, ktorá by sa po rokoch čakania odhodlala, ale jedna z príslušníčok darovala krv po 25 rokoch.

Kolegom z Dubnice nad Váhom a Ilavy to už roky perfektne klape a aj tento rok sa rozhodli darovať krv spoločne v priestoroch strelnice. Tento deň bol pre nich výnimočný nielen šľachetným činom, ale aj Medzinárodným dňom žien. Preto všetky ženy priamo v priestoroch strelnice dostali od vedenia ústavu červenú ružu, ktorá je symbolom lásky trpezlivosti, pôvabu, nevinnosti i nádhernej ženskosti. Vedenie ústavu Dubnica pripravilo milú pozornosť pre všetkých darcov, a to balíčky s výživovými doplnkami. Ústav Ilava zase pripravil pre všetkých darcov, ktorí sú členmi klubu poukážku na nákup v lekárni v hodnote 20 Eur. A zdravotný brat z NTS potešil všetkých prítomných sladkými srdiečkami. Hoci to nikto z darcov či už v ústavoch alebo na generálnom riaditeľstve neočakáva, všetkým drobnosti či už v podobe sladkostí alebo ovocia vyčarili úsmev na perách.

Do darovania krvi na Generálnom riaditeľstve ZVJS sa aj tento rok zapojili zamestnanci Ministerstva spravodlivosti SR, aby aktívne podporili túto humanitárnu myšlienku. Zaujímavosťou a zmenou bolo aj to, že pozvanie prijala zamestnankyňa Národného registra darcov kostnej drene, ktorá kolegom nielen porozprávala o celkovom procese odberu, o tom, ako sa tento proces vyvíja a v súčasnosti už je oveľa menej invazívny, ako v minulosti, ale zároveň priblížila aj to, ako vzácne je nájsť človeka, ktorý sa zhoduje, a preto je nevyhnutné, aby v registri bolo čo najviac ľudí. Príkladom pre prítomných bol kolega z Banskej Bystrice, ktorý ani netušil, ako sa mu prihlásením do registra zmení život a najmä, ako ho zachráni inému človeku. Kombinácia informácií a reálneho zážitku povzbudila ôsmich kolegov, aby sa do registra zapísali tiež.

Okrem už spomínaných zaujímavostí nesmieme zabudnúť na kolegov, ktorí sa do darovania prihlásili, pričom ich počet darovaní sa blíži alebo už dokonca aj presiahol stovku. Sú naozaj hrdinami, o ktorých sa málo vie.

Darovanie krvi prebiehalo v pokojnej priateľskej atmosfére, kolegovia chválili nielen organizáciu, ale aj zdravotný personál, ktorý bol veľmi ústretový a darcom ochotne zodpovedal všetky otázky. “Oceňujem pokojnú a príjemnú atmosféru, milý a empatický prístup celého tímu NTS Žilina, ktorí zabezpečovali odber, ” hovorí za všetkých kolegyňa zo Žiliny a ako dodávajú Prešovčania (a my s nimi súhlasíme) “všetko dopadlo perfektne, nikto neodpadol”.

Veríme, že táto dobrovoľná činnosť príslušníkov a zamestnancov zboru nájde svoje pokračovanie i v budúcich rokoch a ďakujeme tým, ktorí nielen darovali, ale aj sa podieľali na bezproblémovej organizácii Celozborového darovania krvi II.

Fotografie k článku

Fotografia galérie
Logo úradu vlády Slovenskej republikyLogo ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
Logo českého väzenského a justičného strážneho zboru
Logo zboru maďarskej väzenskej a justičnej stráže
Logo zboru poľskej väzenskej a justičnej stráže