Prejsť na obsah
Oficiálna stránka

Ústav na výkon väzby a Ústav na výkon trestu odňatia slobody Prešov sa podieľa na skrášľovaní mesta

Mesto Prešov vybuduje na Sídlisku 3 štyri nové kontajnerové stanovištia, ktoré budú slúžiť obyvateľom Mukačevskej ulice. Objekt kontajnerového stojiska je navrhnutý ako prístrešok z jednoduchej uzatvorenej kovovej konštrukcie obdĺžnikového pôdorysu s uzamykateľnou bránou. Do každého prístrešku sa zmestí dokopy deväť smetných nádob. Zaujímavým prvkom bude aj takzvaný zelený pás na boku stojiska, ktorý by mal slúžiť na výsadbu popínavých rastlín. Súčasťou prác bude aj vytvorenie betónovej spevnenej dlažby a olemovanie betónovými parkovými obrubníkmi.

„Kryté uzamykateľné kontajnerové stanovištia predstavujú praktický a estetický prvok  verejného priestranstva. Jednak eliminujú takzvaný odpadový turizmus, čo znamená, že nádoby na odpad napĺňajú iba obyvatelia, pre ktorých sú určené. Zároveň znemožňujú spätné vyberanie odpadu občanmi, ktorí v týchto nádobách hľadajú rôzne znovu-použiteľné predmety. Ide síce o kovové klietky, no ideou je orientovať ich do zelene a nechať ich obrásť popínavými rastlinami, ako napríklad vinič či brečtan. Napriek svojmu účelu sa tak stanú vkusným a zeleným prvkom sídliskovej infraštruktúry,“ povedal primátor mesta Prešov František Oľha.

S prácami na spodnej stavbe, ktorých výsledkom bude betónová dlažba, začal zhotoviteľ už začiatkom marca. Celková cena za spodnú stavbu pre štyri stojiská predstavuje takmer 16-tisíc eur bez DPH. Po ukončení spodnej stavby bude nasledovať realizácia samotných klietok a prístreškov. 

Na základe úzkej spolupráce medzi Mestom Prešov a Ústavom na výkon väzby a Ústavom na výkon trestu odňatia slobody Prešov mesto rozhodlo, že tieto klietky pre potreby mesta vyrobí ústav. Na výrobe ako aj finálnom osadení klietok sa budú svojou aktívnou účasťou podieľať aj odsúdení z prešovskej väznice.

Táto spolupráca zabezpečí výrazné zníženie nákladov a maximalizuje efektivitu využívania verejných financií. Všetky štyri kontajnerové stanovištia by mali byť hotové a pripravené na užívanie obyvateľmi v druhej polovici leta 2024.

Fotografie k článku

Fotka galérie
Logo úradu vlády Slovenskej republikyLogo ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
Logo českého väzenského a justičného strážneho zboru
Logo zboru maďarskej väzenskej a justičnej stráže
Logo zboru poľskej väzenskej a justičnej stráže