Prejsť na obsah
Oficiálna stránka

Viac než len káva – praktická lekcia o kvalite, disciplíne a chuti

Posledný deň školského roka sa v ústave Ilava niesol v duchu výnimočného zážitku – prednáške o káve spojenej s ochutnávkou. Odsúdeným ju sprostredkovali profesionálni baristi – pedagogička odborného výcviku spolu s dvoma absolventkami odboru „hotelová akadémia“ zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi.

Účastníci prednášky mali možnosť dozvedieť sa veľa zaujímavých informácií o histórii, pestovaní, spracovaní i samotnej príprave kávy. Lektori sa zamerali aj na to, ako si pripraviť kvalitnú kávu v podmienkach, v akých sa nachádzajú práve odsúdené osoby – teda bez prístupu k drahým profesionálnym prístrojom či špeciálnemu vybaveniu. Základom každej dobre pripravenej šálky je však kvalitná zrnková káva – nie instantná, tzv. „neska,“ ako sa často v týchto prostrediach používa. Baristky zdôraznili, že aj bez drahého espressovača sa dá dosiahnuť chutný výsledok. Počas prednášky odborníci vysvetlili základné princípy správneho mletia, teploty vody, pomeru kávy a vody, ako aj významu čerstvosti zŕn. Prítomní sa tak dozvedeli, že na dosiahnutie plnej chuti je dôležité mlieť kávu až tesne pred prípravou a že aj malé odchýlky v príprave dokážu zásadne ovplyvniť výsledok v šálke. Samozrejme, nechýbala ani praktická ukážka prípravy rôznych druhov káv. Zvlášť zaujímavou časťou bola degustácia, kde si účastníci mohli jednotlivé varianty kávy sami ochutnať a porovnať rozdiely medzi druhmi, stupňami praženia i spôsobmi prípravy.

Baristky, ktoré sa už počas štúdia zúčastňovali rôznych súťaží a odborných praxí, ochotne odpovedali na otázky a podelili sa o vlastné skúsenosti, tipy a triky. Ich nadšenie a odbornosť boli nákazlivé, čo ocenili aj samotní účastníci. Nešlo len o informácie, ale aj o motiváciu – ukázali, že aj zručnosť, ako je príprava kávy, môže byť cestou k sebavyjadreniu, estetike, disciplíne a sebarealizácii. Bol to príklad spojenia odbornej zručnosti, ľudskosti a výchovného pôsobenia, ktoré má presah ďaleko za hranice bežnej výučby.

Možnosť zažiť prednášku o káve priamo vo väzenskom prostredí ukazuje, že aj zdanlivo bežné témy môžu mať výchovný a rozvojový potenciál. Príprava kvalitnej kávy si vyžaduje trpezlivosť, pozornosť k detailom a rešpekt k procesu – teda vlastnosti, ktoré sú dôležité aj na ceste osobného rastu odsúdených.

Fotografie k článku

Fotografia galérie
Logo úradu vlády Slovenskej republikyLogo ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
Logo českého väzenského a justičného strážneho zboru
Logo zboru maďarskej väzenskej a justičnej stráže
Logo zboru poľskej väzenskej a justičnej stráže