Prejsť na obsah
Oficiálna stránka

Poznáte Stručné dejiny kvasenej kapusty? Týždeň slovenských knižníc v ústave Hrnčiarovce nad Parnou

V Ústave na výkon trestu odňatia slobody Hrnčiarovce nad Parnou sa v mesiaci marec uskutočnila beseda, za ktorú vďačíme dlhoročnej spolupráci s Knižnicou Juraja Fándlyho v Trnave, ktorej sa zúčastnili odsúdení umiestnení v tunajšom ústave. Už po dvanástykrát sa v rámci podujatia konaného pravidelne v marci pod názvom “Týždeň slovenských knižníc 2024” podarilo privítať významné osobnosti slovenského literárneho života. Pozvanie prijali humorista, rozhlasový redaktor a herec Rasťo Piško, moderátor a redaktor Martin Jurčo a riaditeľ trnavskej knižnice Pavol Tomašovič.  

Vzácni hostia sa v úvode účastníkom besedy v krátkosti predstavili. Besedu viedol a moderoval Martin Jurčo, rodák z Trnavy, ktorý začínal ako redaktor v regionálnych trnavských novinách. Aktuálne pracuje v RTVS ako redaktor a moderátor Rádia Regina. Svoje literárne začiatky, motiváciu a vnútornú potrebu sa venovať písaniu kníh priblížil humorista Rasťo Piško. Humorné poviedky uverejnil v knihe  ,,Stručné dejiny kvasenej kapusty“ a jednu knihu napísal aj o svojom zosnulom kamarátovi ,,Stano Radič – Majster nenápadnej pointy“.  Pán riaditeľ Tomašovič prítomným priblížil dlhoročnú históriu trnavskej knižnice, ktorá bola založená už v roku 1927 a je najstaršou v kraji. Jej čitáreň je úžasné miesto pre diskusie, prednášky či verejné čítanie, v skratke moderné miesto literatúry.

Počas besedy odsúdení kládli vzácnym hosťom zvedavé otázky a na konci sa poďakovali potleskom. Verme, že u odsúdených tento zážitok vzbudil i motiváciu k tráveniu voľného času s knihou.

Fotografie k článku

Fotografia galérie
Logo úradu vlády Slovenskej republikyLogo ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
Logo českého väzenského a justičného strážneho zboru
Logo zboru maďarskej väzenskej a justičnej stráže
Logo zboru poľskej väzenskej a justičnej stráže