Prejsť na obsah
Oficiálna stránka

Poznaj, pochop, pomáhaj

Nezisková organizácia LUNA, n.o. v spolupráci s Trenčianskym osvetovým strediskom pozvala dňa 06.03.2024 laickú aj odbornú verejnosť na prednášku, ktorá sa konala v priestoroch zasadacej miestnosti Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja. Prednášky sa zúčastnili aj tri príslušníčky z ústavu Dubnica nad Váhom.

 

LUNA poskytuje dočasný domov pre ženy a ich deti ohrozené domácim a rodovo podmieneným násilím v zariadení BŽD (Bezpečný ženský domov).

 

Stretnutie viedli psychologička a sociálna pracovníčka, ktoré prevažne z vlastných skúseností rozprávali nielen o poskytovaní sociálnej služby, nepretržitej prevádzke krízovej linky, psychologickom poradenstve, krízovej intervencii, sociálnom a právnom poradenstve, vzdelávaní pre klientky, no v neposlednom rade aj sprevádzaní na súd a políciu. Prednáška a následná diskusia bola venovaná charakteristike domáceho násilia a jeho prejavom. Dozvedeli sme sa o faktoroch, ovplyvňujúcich reakcie obetí domáceho násilia a tiež o tom, aké sa šíria mýty o správnych reakciách obetí. V rámci prednášky bola aj videoprojekcia, ktorej súčasťou bola zinscenovaná situácia odohrávajúca sa za dverami domácnosti, kde sa v prevažnej miere domáce násilie odohráva.

Fyzické, psychické, ekonomické, sexuálne násilie, obchodovanie, asymetria vo vzťahu, ale aj nútený sobáš aj to sú bežné formy domáceho násilia. Signál pomoci je medzinárodné gesto - ruka s vystretými prstami a palcom vloženým v dlani a druhý krok je ruka zmena na zatvorenú dlaň – skrčené prsty prekrývajú palec. Toto gesto môže využiť ohrozená osoba pri priamej komunikácii s okolím alebo počas videohovoru.

Násilie sa dotýka každého z nás a každý môže prispieť k jeho eliminácii. Preto je potrebné tvoriť spoločne bezpečný priestor v našej spoločnosti tým, že budeme voči sebe vzájomne tolerantní, rešpektujúci a všímaví. Obe odborníčky svorne zdôraznili potrebu hovoriť otvorene o existencii násilia, apelovali na potrebu netolerovania akékoľvek jeho formy a prejavu.

Fotografie k článku

Fotografia galérie
Logo úradu vlády Slovenskej republikyLogo ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
Logo českého väzenského a justičného strážneho zboru
Logo zboru maďarskej väzenskej a justičnej stráže
Logo zboru poľskej väzenskej a justičnej stráže