Prejsť na obsah
Oficiálna stránka

Osveta ako zvládať a dostať pod kontrolu vlastné dlhy

Do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody a Ústavu na výkon väzby Ilava zavítali pracovníčky Bezplatnej dlhovej poradne spolu so sociálnymi kurátormi pre plnoleté fyzické osoby z Úradu práce sociálnych vecí a rodiny Prievidza. Dlhové poradne boli vytvorené s cieľom pomôcť klientom v ťažkej finančnej situácii, ktorí sa nachádzajú v „začarovanom kruhu dlhov.“ Prizvaní pracovníci priniesli za múry väznice osvetu z oblasti finančnej gramotnosti a zvládania už nadobudnutých dlhov.  

Ústav sa aj takýmto spôsobom snaží o minimalizovanie návratu obvinených do výkonu väzby, prípadne výkonu trestu za trestné činy, ktoré boli spôsobené nepriaznivou finančnou situáciou a nadobudnutými dlhmi. Mnohé dlhy, ako niektorí obvinení uviedli, ostali vlastnými silami nezvládnuteľné, čo spôsobilo mnohé exekučné konania a prehlbovanie finančných problémov.

Návšteva sociálnych pracovníkov priniesla do priestorov väznice pre obvinených iný pohľad na možno už bezradné situácie. Prizvaní hostia taktiež so sebou priniesli hlavne iný pohľad v oblasti uvedomenia si ťarchy dlhov a získania kontroly nad nimi. Obvinení sa počas prednášky dozvedeli mnoho zaujímavostí spojených s dlhovým poradenstvom, riešením dlhovej situácie, no taktiež o inštitúciách, ktoré sa danej problematike venujú a sú nápomocné pri ich riešení. Obvinení za pomoc a prejavený záujem o riešenie ich finančných problémov poďakovali a dohodli sa na ďalšej spolupráci pri odbremenení od vzniknutých dlžôb.

Fotografie k článku

Fotka galérie
Logo úradu vlády Slovenskej republikyLogo ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
Logo českého väzenského a justičného strážneho zboru
Logo zboru maďarskej väzenskej a justičnej stráže
Logo zboru poľskej väzenskej a justičnej stráže