Prejsť na obsah
Oficiálna stránka

Kričať “POMOC“ nestačí

O tom ako správne podať prvú pomoc už asi každý vo svojom živote počul, ale nie každý mal príležitosť si správne poskytnutie prvej pomoci aj prakticky vyskúšať. Preto príslušníci z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Banská Bystrica – Kráľová neváhali a prijali ponuku zúčastniť sa certifikovaného 8-hodinového kurzu prvej pomoci, organizovaného odborom zdravotnej starostlivosti Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže.

Kurz okrem teoretickej časti obsahoval aj tú pre mnohých zaujímavejšiu praktickú časť, kde si mohli zúčastnení na jednotlivých figurínach nacvičiť poskytnutie rôznych druhov prvej pomoci ako napr. resuscitáciu dospelého a dieťaťa, použitie automatického externého defibrilátora, ošetrenie úrazov a popálenín, Heimlichov manéver, Gordonov úder, používanie rôznych zdravotníckych pomôcok (obväzy, turnikety, izraelský obväz, trojrohá šatka a pod.), ale aj správny postup pri dopravnej nehode a pri volaní na tiesňovú linku. Úspešní účastníci boli po záverečnom preskúšaní odmenení okrem nadobudnutých vedomostí a praktických zručností aj certifikátom.

Štatistiky hovoria, že až 80% úrazov sa stane v domácnosti alebo v práci. Je preto jasné, že nikto z nás sa nechce dostať do situácie, kedy bude potrebné podávať prvú pomoc, či už doma rodinnému príslušníkovi, v práci kolegovi alebo s prihliadnutím na špecifiká výkonu služby príslušníka zboru aj väznenej osobe. Dôležité je však vedieť správne zareagovať, keď už sa do takejto situácie dostaneme a preto veríme, že všetci, ktorí sa tohto kurzu zúčastnili, by v prípade potreby prvú pomoc správne podať vedeli a prispeli by tým k záchrane toho najcennejšieho – života a zdravia.

Fotografie k článku

Fotka galérie
Logo úradu vlády Slovenskej republikyLogo ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
Logo českého väzenského a justičného strážneho zboru
Logo zboru maďarskej väzenskej a justičnej stráže
Logo zboru poľskej väzenskej a justičnej stráže