Prejsť na obsah
Oficiálna stránka

Kresťanská symbolika vo svete Pána prsteňov

Tretí mesiac v roku už tradične patrí knihe. S touto myšlienkou bolo aj dňa 08.03.2024 v Ústave na výkon trestu odňatia slobody zorganizované podujatie pod názvom „Kresťanská symbolika vo svete Pána prsteňov“. Do tejto problematiky prišiel odsúdených do ústavu „zasvätiť“ Dr. Pavol Hrabovecký, S.T.D..

Autorom diela Pán prsteňov je John Ronald Reuel Tolkien. Tento britský spisovateľ bol významným jazykovedcom, ktorý pôsobil ako profesor na Oxforde. Jeho dielo zahŕňa aj množstvo kníh z pozostalosti o histórii fiktívneho sveta Stredozem, v ktorej sa odohráva dej Pána prsteňov. Pre neutíchajúcu popularitu a vplyv jeho diel je Tolkien považovaný za otca modernej high fantasy.

V úvode podujatia priblížil hosť prítomným práve postavu autora spomínaného diela. Vykreslil ho ako múdreho a vzdelaného človeka, ktorý bol hlboko veriacim katolíkom. Tolkien do svojich diel vkladal symboliku a obrazy zo sveta kresťanstva. V ďalšej časti sa už hosť venoval dielu Pán prsteňov a symbolike v jeho svete. Odsúdení si mohli počas toho výkladu nájsť mnoho podnetných myšlienok na zamyslenie. Myšlienka „Problémom v živote sa vyhnúť nedá. Problémy prídu, či chceme alebo nie. To ovplyvniť nevieme. No ovplyvniť vieme, ako sa voči problémom postavíme,“ bola jednou z nich. A práve cez postavy v spomínanom diele mohli zúčastnení vidieť, ako odvážne sa k problémom dá postaviť a popasovať sa s nimi.

Fotografie k článku

Fotografia galérie
Logo úradu vlády Slovenskej republikyLogo ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
Logo českého väzenského a justičného strážneho zboru
Logo zboru maďarskej väzenskej a justičnej stráže
Logo zboru poľskej väzenskej a justičnej stráže