Prejsť na obsah
Oficiálna stránka

Efektívna spolupráca s KR PZ Trenčín pôsobí preventívne

Sociálno-preventívny projekt s názvom „Nestaň sa páchateľom“ je dielom Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne a koordinátorom je oddelenie komunikácie a prevencie Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne.

Cieľová skupina projektu a účastníkov exkurzií v podmienkach výkonu trestu v ústave Dubnica sú študenti stredných škôl z Trenčianskeho kraja. Spolupráca sa začala prvou exkurziou, ktorá sa uskutočnila dňa 22.11.2023. Odvtedy náš ústav navštívili študenti a učitelia stredných škôl z Obchodnej akadémie Trenčín, SOŠ Pod Sokolicami Trenčín, SOŠ dopravnej Trenčín, SOŠ obchodu a služieb Trenčín, Gymnázia Ľudovíta Štúra Trenčín.

Za polročné obdobie sa za múrmi väznice vystriedalo 139 študentov a 11 učiteľov za prítomnosti zástupcov z oddelenia komunikácie a prevencie KR PZ Trenčín.  

Exkurzia obsahuje prehliadku vonkajších a čiastočne aj vnútorných priestorov ústavu. Prostredníctvom krátkej prezentácie spojenej s besedou v kultúrnej miestnosti ústavu sa študenti oboznámia so základnými informáciami a históriou ústavu, taktiež so zaobchádzaním s odsúdenými.

V interiéry si študenti prezrú ubytovacie priestory odsúdených, väzenskú kaplnku, intendačný sklad, kde sú vytvorené priestory na vykonávanie osobných prehliadok odsúdených, prezrú si odevné zvršky určené odsúdeným a majú možnosť vzhliadnuť názorné ukážky oddelenia ochrany napr. použitie donucovacích prostriedkov, putá. V exteriéry ústavu môžu vidieť vymedzené priestory pri sektoroch, ktoré slúžia na vychádzky odsúdených a viacúčelové ihrisko na športovanie. Prehliadka ako aj celá exkurzia je sprevádzaná množstvom otázok zo strany študentov, ktoré sa im snažíme pochopiteľným spôsobom zodpovedať.

Priestory väznice sú pre bežného človeka veľkou neznámou, a preto veríme, že preventívna akcia je cielená správne a skôr si ňou pritiahneme pozornosť budúcich kolegov.

Fotografie k článku

Fotka galérie
Logo úradu vlády Slovenskej republikyLogo ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
Logo českého väzenského a justičného strážneho zboru
Logo zboru maďarskej väzenskej a justičnej stráže
Logo zboru poľskej väzenskej a justičnej stráže