Prejsť na obsah
Oficiálna stránka

Druhé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiku v roku 2024

Bratislava, 05. apríl 2024 - o druhé kolo voľby prezidenta Slovenskej republiku v roku 2024 prejavili záujem aj väznené osoby. Právo voliť má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň konania volieb sa nachádza vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody na území Slovenskej republiky a najneskôr v deň konania volieb dovŕši 18 rokov veku a nemá prekážku práva voliť. Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia, ak osobitný zákon v čase pandémie neustanoví inak. Voliť môže väznená osoba s hlasovacím preukazom alebo bez hlasovacieho preukazu, ak sa miesto výkonu väzby alebo výkonu trestu odňatia slobody nachádza v územnom obvode volebného okrsku miesta trvalého pobytu. Aktuálne v ústavoch na výkon väzby a v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody prejavilo záujem o hlasovanie 1 994 väznených osôb s hlasovacím preukazom a šesť osôb môže voliť bez hlasovacieho preukazu. Počty voličov sa môžu v priebehu volieb meniť. V deň volieb, t. j. v sobotu 06. apríla 2024, budú pred členov okrskovej volebnej komisie predvedení obvinení a odsúdení, ktorí prejavia záujem hlasovať. Väznené osoby môžu svoj hlas odovzdať do prenosnej volebnej schránky.

Dňa 05. apríla 2024 sa v slovenských ústavoch nachádza celkom 1 376 obvinených a 8 367 odsúdených (spolu 9 743 osôb). Z celkového počtu väznených osôb je 21 obvinených mladistvých, 20 odsúdených mladistvých a 484 cudzincov, ktorí nemajú volebné právo. Z uvedeného počtu doposiaľ nahlásilo záujem 1 994 väznených osôb, ktoré sa plánujú zúčastniť volieb prezidenta Slovenskej republiku v roku 2024. Zbor väzenskej a justičnej stráže bude počty voličov aktualizovať na vyžiadanie v najbližších pracovných dňoch.

Prehľad o uplatnení volebného práva obvinenými a odsúdenými v prvom kole vo voľbách prezidenta v roku 2024

V deň konania volieb dňa 23. marca 2024 sa v ústavoch na výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody nachádzalo celkom 1 377 obvinených a 8 395 odsúdených (spolu 9 772 osôb), pričom právo voliť malo 1 210 obvinených a 8 041 odsúdených, spolu teda 9 251 osôb. Volebné právo využilo 252 obvinených a 1 696 odsúdených, čo z celkového počtu 9 251 oprávnených voličov predstavovalo 21,1% volebnú účasť. Najvyššia volebná účasť bola v Sučanoch (33,3%) a najnižšia v Košiciach (13,1%).

Média

O zdokumentovanie volieb v druhom kole volieb prezidenta v ústavoch na výkon väzby a v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody (Košice, Leopoldov a Bratislava) prejavili záujem tieto médiá: RTVS (rozhlas a televízia) a TASR.

Fotografie k článku

Fotka galérie
Logo úradu vlády Slovenskej republikyLogo ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
Logo českého väzenského a justičného strážneho zboru
Logo zboru maďarskej väzenskej a justičnej stráže
Logo zboru poľskej väzenskej a justičnej stráže