Prejsť na obsah
Oficiálna stránka

Príslušníci ZVJS zdokonaľovali svoje zručnosti počas vojenského výcviku SERE

Výcvik je to, čo robí príslušníkov ozbrojených zložiek pripravených na zložité situácie v službe. Nemôžme sa tváriť, že nenastanú, a preto je aj pre príslušníkov ZVJS výhodou, keď môžu absolvovať náročný výcvik v súčinnosti s ozbrojenými silami SR.

Počas marca sa v CV Lešť uskutočnil výcvik pod názvom SERE (Survival, Evasion/Escape, Resistance, Extraction), čo je skratka anglických slov, ktoré v preklade znamenajú prežitie, vyhnutie sa zajatiu, odolávanie nátlaku a vyslobodenie. Kurz má pripraviť frekventantov na to, ako sa správať v situáciách, kedy je ohrozený ich život, najmä v cudzom prostredí a pri prípadnom zajatí.

Príslušníci ZVJS v reálnych situáciách aplikovali výcvik v rámci viacerých skupín - krízový štáb, operačné skupiny, skupiny psovodov a technická skupina. V rámci modelových situácií sa zdokonaľovali najmä v prenasledovaní osoby na úteku, v taktike eskorty a zabezpečení režimových činností. Výcvik absolvovali v náročnom teréne a podmienky im komplikovalo aj počasie, no napriek tomu príslušníci ZVJS dokázali naplno ukázať svoje schopnosti, spoluprácu a vytrvalosť.

Každý takýto výcvik prináša okrem zlepšovania kooperácie zložiek aj analýzu prípadných slabých stránok, ktoré sú odhalené pri vyhodnotení. Avšak o čo je výcvik zložitejší, o to je jednoduchšie pre príslušníkov zvládať kritické situácie v reálnom živote.

V závere chceme poďakovať Odboru špeciálneho výcviku CV Lešť, ktorý ho zorganizoval na vysokej úrovni a vďaka ktorému sa aj ZVJS môže zlepšovať. Sme presvedčení, že takáto spolupráca prináša výsledky, ktoré budú aplikované v praxi a sú nevhnutné pre individuálny rozvoj odbornosti príslušníkov ZVJS, ale aj celého zboru. Rovnako by sme chceli poďakovať aj ostatným zložkám, ktoré sa na výcviku podieľali a veríme, že v budúcnosti sa takéto výcviky stanú samozrejmosťou vzdelávania príslušníkov.

Fotografie k článku

Fotografia galérie
Logo úradu vlády Slovenskej republikyLogo ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
Logo českého väzenského a justičného strážneho zboru
Logo zboru maďarskej väzenskej a justičnej stráže
Logo zboru poľskej väzenskej a justičnej stráže