Šanca na návrat: Nová spolupráca s Implementačnou agentúrou MPSVR SR podáva pomocnú ruku odsúdeným po ukončení trestu

Jedným z najkritickejších krokov pre odsúdených po výkone trestu odňatia slobody je opätovné začlenenie sa na pracovný trh, nájdenie vhodnej pracovnej príležitosti. Práve za účelom pomoci v tejto situácií došlo k spojeniu dvoch národných projektov financovaných z fondov Európskej únie.

Zamestnanosť je považovaná za jeden z kľúčových faktorov pre zaradenie sa

do spoločnosti a tým i predchádzaniu sociálnemu vylúčeniu osôb vracajúcich sa z výkonu trestu odňatia slobody. V praktickej rovine je jednou z ciest vedúcich k naplneniu týchto cieľov aj spolupráca so sociálnymi podnikmi. V zmysle Zákona č. 112/2018 Z. z. o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch môžu registrované sociálne podniky získať motivačný príspevok na zamestnávanie ľudí, ktorí sa vracajú z výkonu trestu.

Vďaka iniciatíve národného projektu Šanca na návrat (www.sancananavrat.sk), ktorý implementuje Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje, bolo podpísané s Implementačnou agentúrou Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky Memorandum o spolupráci.

„Našim cieľom je už počas výkonu trestu pripraviť odsúdených čo najlepšie na život vonku a pomôcť im sa zaradiť do spoločnosti. Najmä vytvoriť podmienky na ich resocializáciu, návrat k rodine, získanie zamestnania a ubytovania, prípadne im pomôcť sa začleniť do komunity, ktorá ich prijme,” uviedol generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže gen. Ing. Milan Ivan.

Prostredníctvom Memoranda dôjde k prepojeniu dvoch národných projektov Šanca na návrat a Inštitút sociálnej ekonomiky tak, aby bolo možné ľuďom po výkone trestu odňatia slobody podať pomocnú ruku a integrovať ich čo najrýchlejšie späť do spoločnosti. Okrem efektívnejšieho uplatnenia sa na trhu práce je to zároveň cesta, ako predísť ich sociálnemu vylúčeniu a znížiť potenciálne riziko recidívy trestnej činnosti.

Všetky aktivity vyplývajúce z Memoranda majú pomocou sociálnych podnikov smerovať k zvýšeniu uplatnenia sa zraniteľných a znevýhodnených skupín na trhu práce a pomôcť im tak k navráteniu sa do bežného života.

Logo ZVJS

Zbor väzenskej a justičnej stráže

O zbore

• Poskytovanie informácií