Prejsť na obsah
Oficiálna stránka

Slovenský zvukový guru

Výnimočný talent a etablovaný zvukový inžinier aj to je Jonáš Gruska, ktorý sa sám nazýva zvukový entuziasta.

Jeho hudobná cesta začala v detstve na Základnej umeleckej škole hrou na gitaru, pokračovala štúdium na Institute of Sonology v holandskom Haagu a na hudobnej akadémii v Krakove.

Jonáš Gruska je mladý slovenský umelec, ktorého doménou je zvuk, jeho skúmanie a snaha o tvorbu nového. Do povedomia sa dostal svojimi terénnymi nahrávkami (field recording) a výrobou mikrofónov pre tieto účely. Vytvoril svetovo známy nástroj Elektrosluch, ktorý používa aj Holywood, vďaka ktorému je možné počuť elektromagnetické pole a taktiež vyrába rôzne nástroje a mikrofóny. Vytvoril zvon zo zozbieraných a roztavených nábojníc. Je autorom viacerých zvukových inštalácií v mestských a verejných priestoroch. Vlastní umelecký priestor LOM, kde organizuje eventy a happeningy na rôzne témy týkajúce sa zvuku. Venuje sa aj workshopom, kde účastníkom posúva svoje skúsenosti zo svojich doterajších štúdií a svojho pôsobenia. Zaujíma ho mykológia a aktuálne sa venuje zostaveniu knihy Petržalské lišajníky.

Toto všetko o sebe dokázal vtesnať všestranný Jonáš Gruska do besedy organizovanej prevažne pre odsúdených zaujímajúcich sa o hudbu dňa 10.04.2024 v ústave Dubnica.

Fotografie k článku

Fotka galérie
Logo úradu vlády Slovenskej republikyLogo ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
Logo českého väzenského a justičného strážneho zboru
Logo zboru maďarskej väzenskej a justičnej stráže
Logo zboru poľskej väzenskej a justičnej stráže