Prejsť na obsah
Oficiálna stránka

Nezabúdajme na naše tradície

V každej etape nášho života, by sme nemali zabúdať na minulosť. Je preto dobré si pripomínať zvyky a tradície. Vďaka spolupráci pedagóga vzdelávania, samostatného referenta režimu - špecialistu a vedenia vysokoškolského umeleckého súboru TECHNIK, sme si mohli pripomenúť kultúrne dedičstvo našich predkov. Vo štvrtok 11. apríla v Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody Bratislava sa v priestoroch zasadacej miestnosti uskutočnila kultúrno-zábavná činnosť.

História súboru Technik, sa píše od roku 1953 pri Slovenskej Technickej univerzite v Bratislave. Členovia súboru študujú na bratislavských univerzitách. Súbor sa už dlhé roky usiluje o spracovanie tradičného materiálu, ktorý štylizovanou formou predstavuje svojim divákom. Patrí medzi najstaršie folklórne súbory na Slovensku a každoročne sa zúčastňuje na viacerých festivalov nielen doma, ale i v zahraničí. Aktuálne v ňom tancujú mladí ľudia, ktorí takýmto spôsobom uchovávajú ľudový tanec ako jednu z foriem ľudových tradícií.

Počas skoro hodinového vystúpenia v zasadacej miestnosti ústavu Bratislava, tanečníci zatancovali ľudové tance z rôznych regiónov Slovenska. Prestávky medzi tanečnými kolami vypĺňala ľudová hudba v podaní súboru. Počas vystúpenia tanečníci okrem tanca predviedli aj identické oblečenie z časov minulých - nádherné pestrofarebné kroje. Nezabudli využiť rôzne rekvizity ako šatky, farebné perá v klobúkoch ale aj valašku. Pestrá prezentácia tradičných ľudových tancov a piesní zaujala všetkých zúčastnených. Na záver súbor odmenili obrovským potleskom, ktorý neutíchol kým tanečníci nepredviedli ešte jeden tanec.

Veľké poďakovanie patrí p. Mgr. art. Ľubici Meškovej, riaditeľke súboru, tanečnej, hudobnej a speváckej zložke, za možnosť stráviť prijemné popoludnie v duchu ľudových zvykov a tradícií.

Fotografie k článku

Fotografia galérie
Logo úradu vlády Slovenskej republikyLogo ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
Logo českého väzenského a justičného strážneho zboru
Logo zboru maďarskej väzenskej a justičnej stráže
Logo zboru poľskej väzenskej a justičnej stráže