Prejsť na obsah
Oficiálna stránka

Marec mesiac knihy ukončený návštevou literárneho múzea

Dňa 27.03.2024 štrnásť odsúdených žien z ÚVTOS pre mladistvých Sučany navštívilo v sprievode vedúceho oddelenia výkonu trestu a pedagóga Literárne múzeum SNK v Martine, ktoré sídli v historickej budove z konca 19. storočia, ktorá slúžila ako prvé sídlo Matice slovenskej a v roku 1961 bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

Takáto aktivita s odsúdenými sa konala už aj minulý rok a z dôvodu pozitívneho ohlasu zo strany odsúdených sme sa rozhodli pokračovať v takejto forme edukácie. Vďaka ústretovosti a osobnej zaangažovanosti odborného personálu múzea si odsúdené prezreli stálu expozíciu dejín slovenskej literatúry, kde okrem ozrejmenia starých a získania nových historicko-literárnych informácii mohli vidieť vzácne literárne dokumenty, ktoré dokumentujú náboženskú, administratívno-právnu a literárnu tvorbu na našom území. Na záver boli odsúdené oboznámené s procesom vydávania časopisov a prezreli si expozíciu venovanú časopisu Slniečko, ktoré vychádza od roku 1927.

Keďže marec je nielen mesiacom knihy, ale aj mesiacom, kedy sa oslavuje sviatok žien, tak práve voľba na odsúdené ženy nebola náhodná a opustenie ústavu bolo ukončené príjemným posedením pri kávičke a zákusku.

Fotografie k článku

Fotografia galérie
Logo úradu vlády Slovenskej republikyLogo ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky
Logo českého väzenského a justičného strážneho zboru
Logo zboru maďarskej väzenskej a justičnej stráže
Logo zboru poľskej väzenskej a justičnej stráže